سامانه سپاس

سامانه سپاس مخفف کلمه “سامانه پرونده الکترونیکی سلامت”  میباشد .

 تمام پرونده سلامت مردم داخل این سامانه قرار گرفته است و تمام گردشی که در سیستم سلامت اتفاق می افتد در این سیستم ثبت ،مدیریت و نظارت می گردد .

 
 

تاریخچه

 در روشهای سنتی نظارت سخت تر و هدر رفت منابع مالی ، انسانی و زمانی صورت می گرفت و در ضمن کنترل این مسایل بسیار سخت بود . با توجه به این که حوزه سلامت یکی از حوزه هایی است که دولتها هزینه های بسیاری انجام داده اند همیشه به دنبال مکانیزه کردن آن بوده اند .

هدف از این کار در نگاه کلان این است که بتوان هزینه های هنگفت این بخش را کاهش داد . در ایران هم این فرایند با نام سامانه  سپاس انجام گرفته است .قبل از این سامانه، شرکتهای مختلفی که درگیر حوزه سلامت بودند به صورت جزیره ای عمل می کردند.

 مشکلی که وجود داشت این بود که شما نمی توانستید نظارت جامعی داشته باشید . عدم وجود یک سیستم متمرکز این امر را دشوار ساخته بود .

 به عنوان مثال یک داروخانه را در نظر بگیرید، برای اینکه بتواند به وظایف خود عمل کند باید به چندین شرکت پخش و یا سیستم های متعدد شرکتهای بیمه گاهی اوقات نیز سیستم نظام پزشکی و در برخی موارد ثبت احوال متصل میشد.

طبیعتا پیاده سازی این سیستم ها و ارتباطات بین آنها دشوار می باشد، در ثانی عدم وجود استانداردی ثابت کارها را بسیار دشوار می ساخت

 وزارت بهداشت سامانه ای برای این کار طراحی کرد که سپاس قسمتی از سامانه ی اصلی است که تمام خدمات لازم حوزه دارو از مرحله واردات ،تولید پخش در مقیاس وسیع تا زمانی که به داروخانه  می رسد را ، ارائه می دهد

چشم انداز

چشم انداز این طرح موقعیت قابل رقابت جهانی در زمینه تسهیل ارایه خدمات سلامت با کیفیت برتر، مدیریت بهینه نظام سلامت کشور و ایجاد زیرساخت مستحکم برای تولید دانش پزشکی و زیستی به‌وسیله نظام یکپارچه اطلاعات سلامت ایجاد شده از طریق پرونده الکترونیکی سلامت  می باشد.

 

اهداف سامانه سپاس

  • یکپارچه‌سازی اطلاعات سلامت شهروندان
  • ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی
  • توزیع عادلانه منابع سلامت
  • بهینه‌سازی مصرف منابع سلامت و اصلاح مدیریت نظام سلامت کشور مبتنی بر اطلاعات صحیح، دقیق و با قابلیت دسترسی سریع
  • تسریع و تسهیل تولید و مدیریت دانش پزشکی و زیستی
  • کمک به توسعه پزشکی مبتنی بر شواهد
  • کاهش عوارض ناشی از اشتباهات پرسنل پزشکی
  • کاهش هزینه های خدمات بهداشتی درمانی
  • افزایش امنیت اطلاعات سلامت
  • تقویت نقش نظارت در نظام سلامت
  • بهبود کیفیت آموزش پزشکی
  • ارائه خدمات نوین الکترونیکی
  • بهینه سازی کسب و کار نظام سلامت کشور

 

ذینفعان سپاس

 مراکز ارائه دهنده خدمات سلامت مانند داروخانه ها

وزارت بهداشت استاندارد هایی را برای نحوه ارایه خدمات به داروخانه ها در نظر گرفته و  آنها را به جهت دریافت خدمات از سامانه سپاس ملزم به رعایت آنها کرده است.

 امروزه در اکثر داروخانه ها  مدیریت داروخانه توسط یک نرم افزار داروخانه کارا و مطمئن انجام میشود . یک نرم افزار داروخانه باید بتواند استعلام اطلاعات هویتی بیمار را با استفاده از کد ملی بیمار انجام دهد . در این فرایند چند نکته تشخیص داده می شود.

  • هویت سنجی بیمار
  • آیا بیمار استحقاق درمان دارد؟
  • بیمه درمانی مورد استفاده ( نیروهای مسلح ، تامین اجتماعی و …)
  • آیا بیمار از بیمه تکمیلی استفاده میکند؟
  • دریافت نسخه الکترونیکی دارو

به هنگام مراجعه بیمار به پزشک ، نسخه به صورت الکترونیک برای وی صادر خواهد شد

نرم افزار داروخانه باید بتواند نسخه را از بستر الکترونیک دریافت کرده و مشخص نماید کدام پزشک نسخه را صادر کرده و چه دارویی را تجویز کرده است

اپراتور داروخانه پس از مشاهده نسخه پزشک و انجام مراحل و تحویل آن به بیمار و ثبت در نرم افزار داروخانه ، اطلاعات توسط نرم افزار به سامانه سپاس ارسال خواهد گردید و اعتبار آن نسخه برای مراجعات بعدی بیمار به مراکز دیگر باطل خواهد شد

 

سازمان‌ها و نهادهای دخیل در مدیریت نظام سلامت کشور

واحدهای تابعه وزارت بهداشت و سایر سازمان‌های مرتبط با نظام سلامت با استفاده از بستر اطلاعاتی مناسب برای تصمیم‌گیری‌های مدیریتی می‌توانند واکنش مناسب، سریع و صحیح مبتنی بر شواهد و اطلاعات کافی داشته باشند. محاسبه شاخص‌های توسعه سلامت درکشور یکی از فواید  سامانه سپاس به شمار می‌رود.

از دید نظارتی شما میتوانید سازمان غذا و دارو را در نظر بگیرید، با رصد اطلاعات واصله از سامانه سپاس شما قادر خواهید بود در سطح کلان تشخیص دهید چه دارویی در چه استان و یا شهری مازاد بر مصرف وجود دارد و یا کمبود دارو در نقطه ایی ازکشور روی داده است؟

 

شرکتهای پخش دارو

از طرف دیگر شرکتهای پخش می توانند با استفاده از این سیستم با مشتریان خود ارتباط برقرار کرده و میزان تحویل داروی خاصی را به داروخانه ایی تشخیص دهند.

 

پزشکان

پزشک میتواند با استفاده از سامانه سپاس سوابق بیمار و مرجعات وی به مراکز درمانی و نوع خدمات دریافتی وی را مشاهده کرده و سپس اقدام  به درمان نماید.

این کار باعث بهبود روند دریافت خدمات پزشکی و جلوگیری از تداخل دارویی و یا تجویز داروی مشابه و … می گردد.

 

بیمار

کسی که به عنوان بیمار در سامانه سپاس شناخته میشود بهتراست از نحوه کیفیت خدمات دریافتی خود با توجه به مشاهده سوابق فردی خود توسط پزشک اطمینان حاصل کند.

 

نرم افزار داروخانه تبیان

گروه مهندسین تبیان یکی از اولین شرکتهایی است که قابلیت ثبت نسخ الکترونیک بیمه سلامت را بر بستر نرم افزاری خود ایجاد کرده و همچنین اولین شرکتی  است که موفق به دریافت گواهینامه سامانه سپاس گردیده و توانسته تمامی استانداردهای تبیین شده توسط وزارت بهداشت را اجرایی کرده و در نرم افزار داروخانه تبیان بگنجاند.

 
 
 

نحوه فعال سازی سپاس برای داروخانه

لازمه فعال سازی سامانه سپاس یک توکن سخت افزاری ( شبیه فلش ) و شناسه سیام از سایت : siam.behdasht.gov.ir می باشد.

برای فعال سازی سامانه سپاس باید یک توکن تهیه شود سپس و شناسه سیام اخذ گردد.

از طریق دفاتر پیشخوان دولت اقدام برای تهیه توکن که شبیه فلش میباشد و قطعه سخت افزاری است اقدام میگردد

دو نوع فرم داریم

  1. فرم تهیه توکن سخت افزاری
  2. فرم تمدید توکن سخت افزاری

جهت جلوگیری از هر گونه مشکلی در داروخانه، در تهیه فرم دقت لازم به عمل آید.

در پر کردن فرم توکن نیاز به اطلاعات نرم افزاری دارید که درنرم افزار تبیان از قسمت پانل نسخه پیچی/منوی امکانات /لیست پیغام های سیستم قابل دسترسی می باشد که در قسمت جستجو با تایپ کلمه شناسه به کل اطلاعات مورد نیاز در ارتباط با مشخصات نرم افزار دسترسی می یابید.

 
 

بعد از پر کردن فرم درخواست توکن در یک بسته بندی همراه با رمز تحویل گرفته میشود که رمز آن عموما 1234 است.

بعد از انجام مراحل فوق در سایت www.siam.behdasht.gov.ir وارد شوید.

 

دریافت شناسه سیام:

  مدیریت مراکز/جستجوی مرکز/تکمیل استان و شهر

 
 
 
 

تمام داروخانه های شهر محل فعالیت شما نمایش داده می شود .

نام داروخانه خود را یافته و در مقابل آن شناسه سیام را یافته و  داخل نوت پد کپی می کنید و سپس در قسمت

پانل نسخه پیچی/اطلاعات پایه/اطلاعات داروخانه/اطلاعات پانل ثبت نسخ/تنظیمات ارتباط با سامانه های بیمه/قسمت سامانه سپاس شناسه سیام

 
 

از قسمت

اطلاعات پایه/ تعریف و ویرایش اطلاعات مسئولین فنی/ اطلاعات مسئول فنی را زده و با زدن enter ذخیره کنید. دقت کنید این قسمت قابل ویرایش نمی باشد.

همچنین در قسمت

امکانات/ مدیریت کاربران و سطوح دسترسی/ شماره شناسنامه کاربر مدیر  

را نیز وارد کرده و ذخیره نمایید

 
 
سپس در فرم فروش با استفاده از آیکون سامانه سپاس می توانید نسخه الکترونیکی را دریافت کنید.

دقت کنید که نسخه الکترونیکی زمانی قابل دریافت از طریق سامانه سپاس می باشد که پزشک معالج نیز نسخه را در سپاس ذخیره کرده باشد یا سایت بیمه نسخه را در سامانه سپاس جاگذاری کرده باشد.

داخل نرم افزار داروخانه پانل نسخه پیچی- اطلاعات پایه – تعریف و ویرایش مسئول اطلاعات فنی- مشخصات باید دقیق و درست وارد شود.

در قسمت سطوح دسترسی برای نام کاربری خود کد ملی تعریف کنید

نسخه توسط شناسه ارجاع کد ملی بیمار قابل فراخوانی است، در گزینه اول فراخوانی بیمار زده میشود که متوجه مشخصات بیمار بشویم.

سپس دریافت نسخه است که نسخه را فراخوانی میکند ، مشخصات بیمه ظاهر می گردد مشخصات پزشک و داروها را تایید که می کنیم در فرم فروش ثبت می کنیم اگر نیاز باشد برای سپاس هم ارسال می کنیم.

بستن نرم افزار داروخانه تبیان
خرید آنلاین
مشاوره رایگان