نسخ الکترونیک و حذف دفترچه سازمان تامین اجتماعی


مهدی مهدی پور بهمن ۲۸, ۱۳۹۹ دقیقه مطالعه
نسخ الکترونیک و حذف دفترچه سازمان تامین اجتماعی

فرآیندی که به اعتقاد برخی صاحب نظران دانشگاهی و همچنین مسئولان در دوران کرونا مورد توجه قرار گرفت و در جهان پساکرونا نیز می‌تواند تداوم یافته و هزینه‌های ناشی از مراجعات حضوری را صرف خدمات اجتماعی و فرهنگی به جامعه کند.  

یکی از خدماتی که طی روزهای گذشته در این زمینه توسط سازمان تامین اجتماعی کشور ارائه شد، حذف دفاتر بیمه تامین اجتماعی بود که با جایگزین شدن کارت ملی اتفاق افتاد و مراجعات حضوری به شعب و کارگزاری‌های این سازمان را غیرضرور اعلام کرد.

سازمانی که به عنوان بزرگترین صندوق بازنشستگی ایران بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور را تحت پوشش مقررات حمایتی درمان قرار داده و بدون شک با این طرح ارزشمند حجم عظیمی از آمد وشدهای شهری را کاهش خواهد داد.

در همین راستا جهت اطلاع مخاطبین محترم (اعم از گروه های مختلف پزشکی و پیراپزشکی، مدیران و کارشناسان نظام سلامت، بیمه شدگان و کارفرمایان و …. ) نکاتی چند به اجمال عرض می گردد.

طرح نسخ الکترونیک بیمه تامین اجتماعی در طی سالهای اخیر، در دستور کار این سازمان قرار گرفته است و به تدریج در حال تکمیل و توسعه می باشد.

در این راستا و طی خبری که از سازمان تامین اجتماعی گزارش شده، از ابتدای اسفند ماه سال ۱۳۹۹ دفترچه جدید صادر نمی شود.

بدیهی است دفترچه هایی که در اختیار بیمه شدگان می باشند کماکان معتبر بوده و می تواند مورد استفاده پزشکان محترم قرار گیرد.

پذیرش بیماران در مراکز درمانی

فرایند پذیرش بیمار توسط پزشکان، داروخانه ها و سایر مراکز پاراکلینیک همانند روال خواهد بود.


همچنین اگر دفترچه درمانی که توسط بیمار ارایه می شود فاقد برگ (برگ مخصوص پزشک) باشد، پزشک محترم می تواند هویت بیمار را با استفاده از جلد دفترچه درمانی احراز نموده و سپس دستور پزشکی خود را با درج مشخصات و شماره ملی بیمه شده بر روی سرنسخه مطب نوشته و به بیمار تحویل نماید.

برگ دوم همانند روال جاری برای دریافت حق الزحمه توسط پزشک طرف قرارداد تحویل سازمان خواهد شد.

اگر بیمه شده سازمان بدون دفترچه درمانی به پزشک مراجعه نماید در این صورت می بایست کارت ملی، و در صورت نبود کارت ملی افراد زیر ۱۸ سال شناسنامه خود را همراه داشته باشد.

پزشک محترم (مسئول پذیرش و منشی مطب یا درمانگاه) می بایست از طریق اینترنت، اپلیکیشن موبایل، و یا تلفن همراه در مورد استحقاق درمان بیمه شده استعلام و سپس نسبت به ارایه خدمت طبق ضوابط جاری اقدام شود.

استحقاق درمانی اتباع خارجی تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی با استفاده از کد فراگیر اتباع خارجی (کد فیدا) قابل انجام است.


روشهایی که مسئول پذیرش و منشی مطب یا درمانگاه می تواند از استحقاق درمان (پوشش درمانی بیمه شده) اطمینان حاصل نماید عبارتند از:
a . شماره گیری # ۱۴۲۰ * ۴ *
b . شماره گیری # ۱ * ۱۴۲۰ * ۴ *
c . شماره گیری # ۱۶۶۶*
d . اپلیکیشن موبایل، مراجعه به سایت pwa.tamin.ir e . مراجعه به سایت medical.tamin.ir پیشنهاد سازمان کماکان عدم استفاده از نسخ کاغذی (اعم از دفترچه درمانی یا سرنسخه مطب) است و تاکید بر نسخه نویسی الکترونیک می باشد.


جهت نسخه نویسی الکترونیک پزشکان (اعم از طرف قرارداد یا غیر طرف قرارداد) می توانند به آدرس ep.tamin.ir مراجعه و ثبت نام نمایند. نام کاربری (user ) و کلید واژه عبور( password ) ظرف مدت ۲۴ ساعت در اختیار همکار قرار می گیرد.


اگر پزشکان در مطب یا مرکز درمانی محل فعالیت دارای نرم افزار داروخانه با قابلیت ثبت نسخ الکترونیک تامین اجتماعی هستند، میتوانند نسخه نویسی الکترونیک را در سامانه خود انجام دهند و اطلاعات را به طور خودکار به سامانه های سازمان ارسال نمایند.


با توجه به اینکه دستورات پزشک اعم از دارو و …. در پرونده الکترونیک شخص بیمه شده ثبت می گردد لذا دقت شود دارو، آزمایش و… یک بیمار با کد ملی بیمه شده دیگر ثبت نشود.

این مهم می تواند پرونده بالینی بیماران را مخدوش و در فرایند تشخیص و درمان بیماریها مشکل جدی و قانونی ایجاد نماید.

در صورت نسخه نویسی الکترونیک ۸۰% ویزیت پزشک طرف قرارداد در کمتر از ۲۴ ساعت به حساب واریز می شود.

پذیرش بیماران در مراکز پاراکلینیک


بیمه شده با سرنسخه (مطب و یا مرکز درمانی) که حاوی مشخصات و کد ملی بیمار است به مراکز پاراکلینیک مراجعه نماید در این صورت مرکز مذکور می بایست پس از چک کردن استحقاق درمانی، خدمات را طبق روال ارایه دهد.


اگر شماره ملی بیمار بر روی سرنسخه کاغذی ثبت نشده باشد در اینصورت داروخانه ها و مراکز پاراکلینیک می توانند (با توجه به مشخصات درج شده بر روی سرنسخه) شماره ملی بیمه شده را بر روی سرنسخه ثبت و سپس خدمات را ارائه نماید.

پذیرش نسخ کاغذی فاقد شماره ملی توسط داروخانه ها و مراکز پاراکلینک برای مدت محدود مجاز خواهد بود و پس از آن، نوشتن شماره ملی بیمه شده بر روی نسخه کاغذی توسط پزشک الزامی خواهد بود.

سازمان تامین اجتماعی از همکاری تمامی مراکز پاراکلینیک در این خصوص با پرداخت روزانه هزینه نسخ دارویی و تسویه مطالبات مرتبط با نسخ الکترونیک در مدت کمتر از یکماه مراتب قدردانی خود را اعلام می نماید.


فرایند ثبت و ارسال نسخ کاغذی توسط داروخانه ها و مراکز پاراکلینیک طبق روال بوده و نسخ کاغذی تا اطلاع ثانوی میبایست به سازمان تحویل گردد.


در صورت نسخه نویسی الکترونیک، کار برای داروخانه ها و مراکز پاراکلینیک ساده تر شده و مراکز مذکور دستور پرشک را سیستمی دریافت می کنند و دیگر نیازی به ثبت مجدد ندارند.

اگر داروخانه ها به هر دلیلی تمایل به ثبت نسخ کاغذی بطور برخط نداشته باشند می توانند پس از اخذ اطمینان از استحقاق درمان، خدمات را ارایه و سایر اقدامات را براساس روند جاری خود انجام دهند.

نسخه نویسی الکترونیک


نسخه نویسی الکترونیک در مراکز طرف قرارداد (مطبها و درمانگاهها ….) از سال های اخیر در برخی استان ها شروع شده و در سال جاری بر فراگیر شدن آن تاکید شده است.

از ابتدای سال ۹۹، بیست هزار و در حال حاضر بیش از ۱۵۰ هزار نسخه الکترونیک از طرف پزشکان طرف قرارداد به سازمان ارسال می شود.

نسخه نویسی الکترونیک تاکنون اجباری نبوده و سازمان سعی کرده است با ارائه مشوق مالی (پرداخت روزانه) پزشکان را به آن ترغیب کند.


برنامه نرم افزاری نسخه نویسی ایراداتی دارد و سازمان تامین اجتماعی بطور مستمر برای بهبود سیستم تلاش می کند.

استفاده از نرم افزار سازمان تامین اجتماعی اجباری نیست. همکاران محترم می توانند از با استفاده از یک نرم افزار داروخانه کارا خدمات ارائه دهند.

کندی و قطعی مکرر سیستم به دلایل بسیار از جمله قطعی اینترنت وجود دارد و امید است با توسعه نسخه الکترونیک، زیر ساختهای مخابراتی و اینترنت هم به اجبار توسعه پیدا کنند.

برچسب‌ها :